Eмисия новини
от 08.00 часа

Представители на малки централи протестират пред МС

| обновено на 15.05.19 в 12:28
На протест пред Министерския съвет излязоха представители на малки централи, работещи с енергия от възобновяеми източници, с мощност под един мегават.
Снимка: БГНЕС

На протест пред Министерския съвет излязоха представители на малки централи, работещи с енергия от възобновяеми източници, с мощност под един мегават. Те настояват за преустановяването на двойния стандарт, който, според тях, ги поставя в неравнопоставено положение с големите производители. Протестиращите посочват, че заради тази практика многократно се завишава цената на тока.
     

Протестът на малките производители на енергия от ВЕИ е неоснователен, а цената, по която НЕК изкупува енергията им, е определена със закон преди 4 години. Това посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

"След като европейската комисия започна наказателна процедура, че има двойно субсидиране, то не виждам основания как могат да бъдат оценявани. Това е казус в закона. Аз не мога да разбера, някой иска да наруши закона ли?"

Малките производители на ток от фотоволтаични съоръжения са недоволни, че и след последните промени в Закона за енергетиката остават тенденциозни по думите им разпоредби, които вече са довели 50 от фирмите до фалит. Възраженията им са срещу определянето на изкупните цени от парламента три пъти под себестойността на производството и против двойния стандарт при прилагането на определени текстове от закона, казва Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

„Да се спази действително правилно законът и да бъде приложен към фирмите, които действително имат двойно финансиране, тоест при тях се получават така, че те получават и преференциална цена, и са ползвали държавна европейска помощ за своето изграждане, а не, както тези малките по програмата за развитие на селски райони за разкриване на работни места“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи протеста на малките производители на енергия от ВЕИ като неоснователен. Законодателната промяна от 2015 година, срещу която се възразява, е била обжалвана и пред Конституционния съд, който я е отхвърлил. Петкова припомни, че фактическата ситуация с двойното финансиране от държавата и от еврофондовете  е обсъждана многократно с протестиращите производители:

"Във връзка с извършен одит от страна на Европейската сметна палата беше констатирано това двойно финансиране на практика и бяха дадени указания за предприемане на съответните мерки в противен случай нямаше как да бъдат верифицирани разходите по оперативната програма – промяната в Закона за енергетиката и с на практика получаването на такава цена за тези производители, която съответства на разходите, които те са извършили, и има за цел да елиминира това двойно финансиране и това свръхпроцедиране, което те са получили".

Земеделските производители с ведомствени бензиностанции да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. Това предложение ще обсъждат министърът на икономиката Емил Караниколов и заинтересованите от закона страни.

„Процесът на фалити започна. Около 50 малки ВЕИ централи от общо 300 са фалирали. Проблемът се появи още през 2015 година, когато парламентът прие т.нар. „параграф 18“ от преходните заключителни разпоредби на закона за изменение и допълнение на Закона за енергията, с който трябваше да се редуцират цените на изкупуване на активна електрическа енергия от фирми, финансирани с европейски или национални схеми за подпомагане. Това е грешка, допусната от държавата, а не грешка, допусната от ВЕИ фирмите“. Това посочи в предаването „Преди всички“ Тихомир Тошев от Съюза на европейските производители на зелена енергия. 

Протестиращите блокираха за кратко бул. "Дондуков" и до края на деня ще пренесат протеста си и пред НС и КЕВР. 

Интервюто с Тихомир Тошев можете да чуете в звуковия файл. 

Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 24.07.19 в 07:13