Eмисия новини
от часа

Данаил Кирилов няма да се възползва от правото да номинира нов главен прокурор

| обновено на 15.05.19 в 17:36
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев разговаря с правосъдния министър Данаил Кирилов в рамките на консултациите за процедурата за избор на нов главен прокурор.

След като главният прокурор Сотир Цацаров определи консултациите за "прибързани", а председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ги нарече "навременни", днес Данаил Кирилов коментира, че инициираните от държавния глава Румен Радев срещи "няма да навредят" на процедурата. Тя, по общото мнение на Кирилов и Радев, трябвало да бъде оставена изцяло в ръцете на Висшия съдебен съвет:

Данаил Кирилов заяви:

"И нито президентът, нито министърът на правосъдието имат амбиция или желание по някакъв начин да се намесват в тази процедура. В този смисъл направихме декларация още в самото начало".

Министър Кирилов декларира, че няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор.

Преди това държавният глава се срещна и с главния прокурор и с председателя на Върховния касационен съд. Освен темата, свързана с процедурата около избора на нов главен прокурор, към която Данаил Кирилов има пряко участие, тъй като законът му дава право да номинира, се коментира и механизмът за наблюдение и сътрудничество, както и готвените промени в закона, свързани с търсене на отговорност на тримата големи в съдебната система.

Веднага след Данаил Кирилов в Президентството се очаква и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

По темата държавният глава Румен Радев вече разговоря с обвинител номер едно Сотир Цацаров и с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Досега президентът чу, че е рано за тези консултации – от Сотир Цацаров, и че са съвсем навременни – от Лозан Панов.

На срещата главният прокурор поиска от държавния глава да се разграничи от исканията на БСП – лидера Корнелия Нинова за предшестващи избора на негов наследник промени, които да променят свръхправомощията на ръководителя на прокуратурата. Според Цацаров Радев го направил.

Съдия номер едно обаче поднови вчера пред президента призива си за конституционни промени, за да не е – благодарение на правата си който и да е на поста "главен прокурор" – най-влиятелната политическа фигура в страната.

Не е ясно каква е позицията на президента, който и след двата разговора съобщи – чрез пресцентъра си, че срещите, които прави, са за да получи обществото гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

Още от