Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за разширени вени в осем града на страната

| обновено на 15.05.19 в 10:36
Снимка: архив

През май и юни в осем града на страната Българското национално дружество по съдова хирургия организира безплатни прегледи за разширени вени. Така ще се постави началото на Национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест.

В интервю за БНР председателят на дружеството проф. Веселин Петров коментира, че между 46 и 60 на сто от възрастното население страда от проблеми с вените:

"При жените е два-три пъти по-голяма честотата от тази при мъжете. По данни на наши проучвания, пациентите изобщо не се лекуват, а само 1% се обръщат към лекари и получават адекватна терапия. При 62% от случаите пациентите не се лекуват, а само 1% се обръщат към специалист. Проблемът у нас е тотално неглижиран, затова са огромни цифрите".

Рисковите фактори са наследственост, околната среда, начинът на живот. Тесните дрехи и тесните обувки, ако се носят ежедневно, също създават предпоставка за заболяването.

"Лекарствата, които водят до увреждане на бъбреци, сърце, черен дроб и водят до развитието на отоци, са влошаващи венозното оросяване на долните крайници", каза още проф. Петров в предаването "Хоризонт до обед".

Той посочи ранните симптоми на болестта: "Разширените вени не могат да се скрият. Хората трябва да знаят и наследството си. При болка или оток на долен крайник и при дискомфорт на мускулатурата при движенията – трябва да се потърси лекарска помощ. Има коварни заболявания като дълбоката венозна тромбоза".

Интервюто с проф. Веселин Петров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени