Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия се върна на пътя на икономически растеж в началото на годината

Германия се върна на пътя на икономически растеж през първото тримесечие, след като в края на миналата година избегна "на косъм" рецесията, показва експресна оценка на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика нарасна през трите месеца до края на март с 0,4% след стагнация през предходното тримесечие (нулев растеж) и след като се сви с 0,2% през третото тримесечие на 2018-а година.

Основни двигатели за подема на германската икономика в началото на настоящата година бяха силното частното потребление (домакинските разходи) и истинския бум при строителството на жилища, отчита Destatis.

На сезонно-некоригирана годишна база обаче растежът на БВП се забави до 0,6% (спрямо началото на 2018-а) от 0,9% през последното тримесечие на 2018-а година, което сякаш показва, че експанзията на най-голямата европейска икономика е относително мудна в началото на настоящата година.

                                                                               Графика на БВП на тримесечна база

Снимка

Немският икономически министър Петер Алтмайер заяви пред Ройтерс, че днешните данни са "първи лъч на надежда" след двете слаби предходни тримесечия, но няма причина да се смята, че всичко е наред.

"Международните търговски спорове все още не са решени. Трябва да направим всичко възможно, за да намерим приемливи решения, които дават възможност за свободна търговия", отбеляза той.

Петер Алтмайер, който е довереник на консервативния канцлер Ангела Меркел, повтори призива за подкрепа на компаниите чрез намаляване на бюрокрацията и на данъците, но финансовият министър - социалдемократът Олаф Шолц отказва да се съгласи с намаляването на корпоративните данъци.

Според федералната статистика германската икономика нарасна през първото тримесечие благодарение най-вече на силното строителство и на увеличаващите се разходи на домакинствата.

През първото тримесечие на 2019-а година инвестициите в основен капитал в строителството, машините и оборудването се увеличиха значително в сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година. Разходите за крайно потребление на домакинствата също се увеличиха значително спрямо предходното тримесечие. Крайните правителствени разходи обаче отбелязаха спад. Федералната статистика отбеляза, че има смесени сигнали по отношение на външната търговия, като износът и вносът се увеличиха в сравнение с предходното тримесечие.

Икономическото представяне през първото тримесечие беше постигнато посредством 44,9 милиона трудовозаети, което представлява повишение с 481 хиляди, или с 1,1%, спрямо година по-рано.

Трябва да се има предвид, че германският бизнес продължава да бъде предпазлив, което предполага, че всяко едно възстановяване на икономическия растеж може да се окаже краткотрайно.

Експортно-ориентираната немска икономика е изправена пред подновени проблеми в резултат на новата ескалация в последно време на търговско напрежение между САЩ и Китай и с оглед на продължаващата несигурност относно планираното излизане на Великобритания от ЕС, известно като Брекзит.

Сериозни проблеми продължава да има и в ключовата за германската икономика автомобилна индустрия, след като редица водещи компании като Continental, Daimler, Volkswagen и BMW отчетоха рязко намаляване на техните печалби през първото тримесечие на годината.

Според Ралф Вишерс, който е главен икономисти на германската индустриална асоциация VDMA, последната ескалация на търговския конфликт САЩ-Китай може да предизвика ново влошаване на бизнес нагласите сред германските машиностроителни компании.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна