Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формулата на Тео

Николай Василев и Теодосий Теодосиев
Снимка: Ани Петрова

Режисьорът Николай Василев снима 200 часа в опит да намери „формулата на Тео“. Документалният филм за Теодосий Теодосиев, учител по физика от Казанлък, е заснет от неговия съгражданин, а в лентата е използвано и интервю на Нина Цанева от програма „Христо Ботев“.

„Духовен водач, това е Тео Теодосиев. Той показва другия смисъл на учителя - да окуражава и да вдъхновява децата“, каза в предаването „Преди всички“ Цанева.

„Задачата е да предадем енергията на Теодосий, който е вдъхновител и ентусиаст. Опитали сме се да илюстрираме неговия подвиг. Той е концентриран образ на най-доброто, което българското учителство е дало. Но аз познавам десетки будители в страната“, допълни режисьорът Василев.

„Не ме притеснява медийното внимание, притесняваме друго. Системата ни е контраевропейска. Ако искаме да направим нещо сериозно, трябва да се върнем към корените си“, отбеляза Теодосиев.

Седем от общо 11 златни медала, които страната ни е завоювала на международни олимпиади по физика, са спечелени от възпитаници на Теодосий Теодосиев. Той е изпращал над 500 участници на такъв формат олимпиади. Школата му има 13 индивидуални първенци на национални олимпиади по физика.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени