Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 май отбелязваме Деня на данъчна свобода през 2019 г.

БНР Новини
Щерьо Ножаров
Снимка: blogs.unwe.bg

Денят на данъчната свобода през 2019 г. в България ще настъпи на 18 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. През новата 2019 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни за да попълним хазната.

„Извън цифрите, смисълът на този празник, създаден в края на 40-те години на миналия век в САЩ, е от кой ден нататък гражданите могат да разполагат със своя доход за нужди, които те сами определят и до кой ден те плащат своя данък към държавата. В крайна сметка гражданите плащат данък към държавата, за да получат определени публични услуги. Въпросът е не само какъв е размерът на данъчната тежест, но и какво е качеството на публичните услуги, спрямо които те плащат своя данък“, каза в студиото на „Нашият ден“ икономистът от УНСС д-р Щерьо Ножаров.

Последното актуално изследване, което е налично, е на Френския икономически институт „Molinari“, представено през м. юли 2018 г. В контекста на 28-те страни членки на ЕС България е в средата на класацията като процент на данъчната тежест. Спрямо това изследване данъчната тежест в страната ни е 39.18 %. Прогнозите за данъчната тежест през 2019 г. във Великобритания, например, е 35%, а в САЩ – 29%. Като тенденция, в световен план, се наблюдава, че най-развитите държави поддържат по-ниска данъчна тежест.

Ефективно ли е преразпределението на данъците в България, подобрява ли се качеството на публичните услуги и каква е ролята на фактора „нисък процент на безработни“ у нас, чуйте в интервюто на Александър Райчев с икономиста д-р Щерьо Ножаров – гост в предаването „Нашият ден“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!