Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турнирът "Купа София":

Конете отиват при хората в сърцето на града

Снимка: БГНЕС

Конните турнири са популярни и по традиция се провеждат на емблематични места в големите европейски столици. - Париж, Виена и Лондон. В София за втори път се организира турнир по конен спорт - "Купа София". Той ще се проведе на 18 май, събота, на голямата поляна в Южния парк от 11.00 до 16.00 часа. Събитието се организира от Българската федерация по конен спорт, Столичната община и частна конна база под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

"Българската федерация по конен спорт" и въобще конният спорт в България е дисциплина, която традиционно се  развива от стотици години. Федерацията е на 105 години и е третата след тези по колоездене и гимнастика. Този спорт допреди 20-30 години е бил един от водещите у нас и ние искаме отново да стане водещ спорт, защото  го заслужава", посочи Златолина Мукова, която е сред организаторите.

На голямата поляна в Южния парк ще има демонстрация на уестърн езда, демонстрации в дисциплината обездка и състезание по прескачане на препятствия за деца и юноши за различни височини. Кулминацията е състезание на най-добрите ездачи и коне в България, които ще се състезават в паркур с височина до 140 сантиметра.

"Ще видим двама участници в националния ни отбор по обездка. Единият от тях е бил балкански шампион, другият вицебалкански шампион, държавни шампиони на България по обездка. В прескачането на препятствия също ще видим няколко от шампионите в най-високия клас по прескачане на препятствия в България, които също са призьори от много международни състезания - Ангел Нягулов, Ивайло Бонев, Антон Дацински и други", уточни още Златолина Мукова. 

Хората в България, които могат да покажат добри умения при уестърн ездата, се броят на пръстите на едната ръка. Христо Саллиев, който е един от тях, ще участва в демонстрациите на 18 май и ще покаже дисциплината "рейнинг":

"Уестърн ездата е с практическа насоченост. Тя произлиза от това да имаш маневрен, мобилен кон, с който да извършваш процеса на работа, който ти трябва, за да можеш да отделяш телета, да караш стадото нанякъде, през пресечен терен и т.н. Може би 90 % от управлението на коня се случва чрез тялото. Това позволява с едната ръка да хвърляш ласо по добитъка, да можеш да отваряш и затваряш врати на пасища."

"Едно обучение на коня от започването до изграждането на кон, който става за състезания, отнема може би 2 - 3 години", уточнява Христо Салпиев и допълва, че "за да научат конете нашия език, ние трябва да овладеем техния, за да можем да комуникираме с тях

Нещо много елегантно ще покаже Мирела Райкова, на 20 години, която се занимава с конен спорт от седем години. В момента е състезател в дисциплината обездка:

"При нас,  така да кажем, конете танцуват. Те изпълняват движения, които не са естествени в тяхната природа и това е доста трудно като дисциплина. Доста висша езда. Изискват се много тренировки и опит - и на ездача, и на коня, за да могат да се постигнат тези упражнения. "

"Поканили сме селекционера на българските национални отбори Веселина Соколова, която ще коментира това, което изпълняваме ние и ще обяснява на публиката какво представлява и какво се изисква в упражнението", поясни Мирела Райкова.

Едно наистина смело момиче - Ая Митева, на 13 години, която през половината си живот се занимава със конен спорт, представя дисциплината прескачане на препятствия:

"В прескачането на препятствия конят и човекът се свързват, както във всяка друга дисциплина, но е много по-добро усещането за мен. Чувствам се свободна. Прелитам препятствието, все едно летя със самолет. Уникално усещане. Висока съм 158 сантиметра. Единият ми кон е висок 180 сантиметра, другият 164."

"Когато започнеш да яздиш, височината не те интересува, не те интересува нищо около теб", споделя още тя. "Нямам страх в конния спорт. Нищо не ме притеснява, не ме е притеснявало и няма да ме притеснява."

"Когато конят не се подчини, с награждаване, с наказване се оправяме лека-полека. С леки движения, без да го стряскам, плавно и излизаме от ситуацията", разказва Ая Митева. 

През миналата година турнирът Купа София е привлякъл публика от близо 5 000 души.

"Състезанието, което направихме миналата година, беше на международно ниво, на световно ниво, бих казала. Всичко, направено е така, както можете да го видите във Виена, в Лондон, в Париж. Няма разлика. Красиво е. Добри ездачи, добри коне. Привлекателно е за публиката."

"Организацията е толкова сложна, колкото организацията на един огромен концерт, съчетано с това, че има и животни и хора".

"Помагат ни много хора, за да имаме видеостена като на най-добрите концерти, софтуер, озвучаване, онлайн излъчване."

"Организацията я правим само с хора, които са влюбени в конния спорт,  помагат и искат той да се развива", пояснява Златолина Мукова.

Още за обучението на конете за езда, за мотивацията и усещането по време на състезание слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна