Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Радослав Илиев търси младите зрители с филма си „Студената война“

Радослав Илиев
Снимка: Ани Петрова

Документалният филм "Студената война" ще бъде показан тази вечер в кино „Одеон“. 

„Студената война“ е документален разказ за 40-годишната борба за надмощие между западния свят и социалистическия лагер. Това е последният филм започнат по идея и сценарий приживе от Иван Георгиев-Гец. Режисьорът Радослав Илиев продължава амбициозния проект заедно с Ивайло Пенчев и след шест месеца проучвания и усилена работа филмът е готов. 

Той засяга основни процеси за Студената война, но и българския контекст на противопоставянето, обясни Илиев в предаването "Преди всички".

ма няколко емблематични случая. Това например е 55-а година, първото в историята на авиацията сваляне на пътнически самолет, израелски пътнически самолет над Петрич от българските военни, което създава голям проблем. Разбира се,  емблематичен случай - Георги Марков, който по-малко е засегнат поради факта, че за него се знае повече, и, разбира се, най-емблематичен случай - това е покушението срещу папата и българската следа, но трябва веднага да добавя, че България няма нищо общо", разказа режисьорът Радослав Илиев.

"Аз повече се изненадах, че Студената война не започва с построяването на Берлинската стена, а целият този процес започва още преди, някъде около 43-а година. Две години преди въобще да свърши войната големите сили вече са разпределили Европа и каквото и да се е случило след това, ние нямаме никакво участие и нищо не можем да направим."

"Има неща, например както споменах за израелския самолет, 50 години след този случай все още е много трудно да вземеш документи, някои от тях все още са засекретени", сподели още за работата си по филма Радослав Илиев.  

Режисьорът очаква към филма „Студената война“ да проявят интерес по-младите хора: "За съжаление, все повече случаи имам на хора, които не познават някакви емблематични имена въобще за световната история. Преди година се запознах с едно момиче, което не знаеше кой е Ленин."

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна