Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на икономическата активност в Китай през април

Китайската икономическа активност се охлади през миналия месец в резултат на по-слаб от очакваното растеж на продажбите на дребно, на индустриалното производството и на дълготрайните бизнес инвестиции, показват данни на Националното статистическо бюро на страната.

Това вероятно ще принуди властите в Пекин да предприемат допълнителни мерки, стимулиращи икономическия растеж, с оглед на новата ескалация на търговското напрежение със САЩ.

Индустриалното производство се повиши през април с 5,4% на годишна база, но след ръст с 8,5% през март и очаквания за по-сдържано забавяне на растежа до 6,5 на сто. От началото на годината производството нарасна с 6,2%, но след повишение с 6,5% през първото тримесечие.

Солиден спад с близо 16% през април отчете автомобилното производството на фона на отслабващо търсене, като продажбите на автомобили се свиха с цели 14,6 на сто, отбелязвайки понижение за 10-ти пореден месец.

Продажбите на дребно пък се повишиха през април с едва 7,2% на годишна база (най-слаб растеж от май 2003-а година) след повишение с 8,7% през март и очаквания за растеж от 8,6 на сто. От началото на годината растежът на китайските продажби на дребно се забави до 8,0% от 8,3% през първите три месеца.

Според националната статистика продажбите на облекло се понижиха през април за пръв път от 2009-а година насам, което предполага, че китайските потребители изглеждаха притеснени относно състоянието на икономика, още преди САЩ да увеличат в края на миналата седмица до 25% митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара.

Дълготрайните бизнес инвестиции пък нараснаха през периода януари - април с 6,1% спрямо година по-рано при очаквания за повишение с 6,4%, като инвестициите само в частния сектор, които формират около 60% от общите инвестиции, се увеличиха с едва 5,5% след растеж с 6,4% през първото тримесечие.

Като цяло слабите данни предполагат нова загуба на възходящия импулс на китайската икономика в началото на второто тримесечие след изненадващо добрите данни през март, при това още преди ескалацията на търговската война между САЩ и Китай от последните дни, когато Вашингтон и Пекин увеличиха взаимно митата си върху вноса на стоки от другата държава.

Според икономисти на Citibank новите по-високи американски тарифи върху вноса на китайски стоки могат да отнемат 50 базисни пункта (0,5%) от растежа на китайския БВП и да намалят китайския износ с 2,7%.

Анализатори на Bank of America пък предполагат, че продължителен период на търговска ескалация може да забави растежа на китайската икономика през настоящата година до 6,1% от от 6,6% през 2018-а година (близо 30-годишно дъно).

Серията слаби данни ще принудят властите в Пекин да предприемат допълнителни стимулиращи мерки, включително политика на разхлабване на лихвите, по-нататъшно намаляване на нивото на задължителните банкови резерви и още едно увеличаване на банковото кредитиране, както и потребителски субсидии за повишаване на продажбите на продукти като автомобили, смартфони и на други устройства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна