Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радин Цонев:

Тежест в дясно, безсъние или сънливост може да подсказват чернодробен проблем

| обновено на 15.05.19 в 15:19

Едно проучване, проведено неотдавна, показа, че всеки трети българин не знае къде се намира черният му дроб. Дали това е толкова важно обаче? В предаването "Радиоприемница" по Радио София д-р Радин Цонев, началник на Отделението по гастроентерология в болница "Токуда" каза, че всъщност много хора знаят къде е черният им дроб, но не знаят по колко да пият и колко са безопасните дози алкохол. Съществуват норми, приети от Световната здравна организация, които, приведени към практиката означават, 20 гр ракия, чаша бяло или червено вино или 330 мл бира, подчерта д-р Цонев. Качеството на алкохола също е известен фактор, но на първо място вредното въздействие се дължи на прекаленото количество.

Алкохолът, обаче, не е единственият враг на черния дроб. До него се нарежда и хепатитът, но и още един сериозен противник - метаболитните заболявания. Дори при въздържателите това са неалкохолната стеатозна болест, диабетът и наднорменото тегло. Хроничното изтощаване на този важен орган вследствие на алкохола отваря пътя за възпалителните промени и настъпването на фиброзната тъкан, а оттук-нататък крачката до цироза е съвсем малка. 

Достигането до стадия на чернодробната недостатъчност обикновено не оставя много място за лечение. Единствената възможност, която имат такива пациенти, е да се подложат на чернодробна трансплантация. За съжаление обаче няма много донорски ситуации, като през 2018 година се извършени не повече от 10 операции, и на практика тези пациенти нямат почти никакъв шанс, посочи гастроентерологът.        

д-р Радин ЦоневНякои от симптомите, които може да са индикатор за проблем с черния дроб, са тежест в дясно, потъмняване на урината, безсъние или повишена сънливост, а по-рядко и сърцебиене. В такъв случай специалистът препоръчва да бъде направено изследване на чернодробни ензими, което не е скъпо. В момента се водят преговори, и тези изследвания до година-две може да бъдат добавени в наръчника на личния лекар като скрийнингов метод за всички чернодробни уврежания. По специализирано изследване е неинвазивното измерване на плътността на черния дроб, което замества чернодробната биопсия.

Д-р Радин Цонев обясни също, че много често съвременната медицина разчита на нетрадиционни средства, тъй като много медикаменти се регистрират като хранителни добавки. На различни места пък се използват продукти от естествен произход като смлян животински жлъчен мехур. При установено омазняване на черния дроб, например, не е удачно използване на хепатопротектори, а е редно да бъдат прилагани медикаменти, чрез които да бъде отстранена причината за омазняването - холестерола, триглицеридите, високата кръвна захар, пикочната киселина и инсулиновата резистентност.

Несъмнено един от най-важните елементи за здрав черен дроб е подходящата храна. Тук специалистът препоръчва Средиземноморската диета - морски дарове, морски продукти, както и плодове и зеленчуци с ограничаване на въглехидратите до минимум - хляба и сладките храни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!