Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотална блокада на Интернет преди 30-годишнината от смазването на студенстките бунтове в Китай

При потушаването на протеста през 1989 загиват 218 цивилни граждани
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изданията на онлайн енциклопедията "Уикипедия" на всички езици бяха блокирани в Китай преди деликатната 3-.ата годишнина от протестите на площад "Тянанмън", предаде ДПА.

По-рано бе ограничен достъпът до версията на "Уикипедия" на китайски, но сега в Китай са недостъпни и други издания на онлайн енциклопедията.


Интернет изследователи от управлявания от организация в САЩ "Открит център за наблюдение на намесата в мрежата" казаха по-рано този месец, че изданията на Уикипедия на няколко езика са забранени от април.

Забраната е наложена преди 30-ата годишнина от смъртоносните протести на пекинския площад "Тянанмън" на 4 юни 1989 г. Китайското правителство смята това събитие за доста деликатно от политическа гледна точка и засилва цензурата всяка година около тази дата, отбелязва ДПА.

Фондация "Уикимедия", която управлява "Уикипедия", по-рано потвърди, че версиите на нейния уебсайт на всички езици са блокирани в Китай.

Онлайн енциклопедията се присъединява към "Гугъл", "Туитър", "Ютюб", "Фейсбук", "УотсАп" и други, до които Китай е спрял достъпа.


Интернет страниците на правозащитни организации и медии като "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" също са забранени в Китай.

На 4 юни танкове на китайската армия смазват студентските протести, започнали на 15 април.

По правителствени данни при потушаването на протестите, които настояват за демократизация, икономически реформи и ефективна борба с корупцията, са загинали 218 цивилни граждани, 10 войници и 13 милиционера.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна