Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Антонов: Гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб

Проф. д-р Красимир Антонов
Снимка: superdoc.bg
Тази седмица в "Радиоприемница" се фокусираме върху кампаниите за здраве, а днешната ни тема беше посветена на „лабораторията на нашия организъм“, както често е наричан черният дроб.

Според статистика на агенция „Блу Пойнт“ се оказва, че много хора не знаят къде се намира този орган и не правят профилактични изследвания. 

Защо пропускаме или не стигаме до тази профилактика? 

Обърнахме се проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ “Св. Иван Рилски“.

Основните проблеми, които имаме при чернодробните заболявания, са вирусните хепатити и напоследък омазняването на черния дроб, посочи той.

Проф. Красимир Антонов поясни, че в различните части на света честотата на тези инфекции е различна, но в България вирусните хепатити са често срещани и инфектираните не са никак малко, а най-голям проблем са хепатит B C и D. И допълни, че трябва да се знае, че тези инфекции са коварни и налагат нашето внимание.

Те са проблемни, защото водят до увреждане на черния дроб, което може да завърши с чернодробна цироза, а не малко са и случаите на рак на черния дроб.

Това, което ежедневната работа ми показва, е че много малка част от нашите съграждани знаят за тези инфекции и, за съжаление, немалка част от колегите също нямат реална информация за тези заболявания.

Защо обаче се случва така, че признаците се подминават дори и от специалисти?

Част от нашите пациенти имат инфекция със съответните вируси и нормални чернодробни показатели. И на който и да е колега, който не е специалист в съответната област, не е гастроентеролог, това нищо не му говори и той казва на пациента – спокойно, това не е никакъв проблем, козметичен дефект. И когато минат 20-30 години, идва при нас с цироза или рак на черния дроб.

Оказва се, че знаците за проблем се появяват чак, когато човек е много болен.

Хора, които поради една или друга причина често се срещат с лекари, налагат им се операции, кръвопреливания, както и хора, които използват венозни наркотици, трябва да проверяват за тези инфекции.

Проф. Антонов обясни, че в България от 92-3 г. се прави задължителна ваксинация срещу хепатит В, благодарение на което честотата на острия хепатит В при подрастващите рязко е намаляла.

След 25-годишна възраст, обаче, се наблюдава пик на инфекцията с хепатит В и повишаване на случаи с хепатит С, което говори, че с ваксинацията при новородените не всички проблеми се решават, защото с годините имунитетът спада и човек може да бъде инфектиран въпреки ваксинацията.

Много е важно хора, които са с рискови професии и са изложени на възможности за нараняване, да се наблюдават и ако се наложи, да се реваксинират.

За тези, които се страхуват от хепатит С, проф. Андонов посочи, че познаването на тази инфекция, както и последствията от нея, е единствената превенция.

Проф. Антонов разказа, че според различни данни 80% от американците имат омазнен черен дроб и около 20% са с увреден черен дроб вследствие на това омазняване и посочи, че няма основание в България статистиката да е различна. Причината е начинът на живот и липсата на движение, консумацията на висококалорийни храни и напитки. Всичко това, обясни проф. Антонов, води до омазняването на черния дроб и предполага развитието на по-сериозно увреждане.

Той посъветва хората да се стараят да не напълняват, а ако се е стигнало до напълняване, да се прибегне до диета. Трябва, обаче, да се обърнем към специалист, защото подходът трябва да е индивидуален, а гладуването е най-големият бич за омазнения черен дроб. Гладът, подчерта д-р Антонов, води до тежки увреждания на черния дроб и по никакъв начин диетата не трябва да е под формата на гладуване.

С какво не трябва да претоварваме черния дроб, до какво води употребата на някои „бабини илачи“, за които смятаме, че са много полезни и каква е профилактиката за този толкова важен орган – чуйте от разговора на Добринка Добрева с проф. Красимир Антонов.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени