Eмисия новини
от 15.00 часа

Бисер Петков: Не се предвижда промяна в начина на изплащане на болничните

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Към момента не се предвижда промяна в размера и начина на изплащане на болничните, заяви социалният министър Бисер Петков.

Пред депутатите от ресорната парламентарна комисия той отчете двоен ръст на издадените разрешения за сезонни работници чужденци спрямо миналата година. Към момента те са над 2 000.

И работодателските организации настояват за промяна в режима на изплащане на болничните. Министър Бисер Петков коментира, че към момента няма съгласие по темата между социалните партньори.

"Има проблем с нарастващия разход на болнични. Наскоро управителят на НОИ посочи, че се наблюдава практика да се сливат почивни дни с помощта на болничните и т.н., както на практика беше въведено 2010 г. поемането на първите три дни от работодателя. От тогава бизнесът настоява да се върне предишният режим, в който само първият ден се поема за сметка на работодателя". 

Относно двойния ръст на сезонната заетост на чужденци у нас, Петков каза:

"До вчерашна дата 2030 са получили регистрация като сезонно заети лица. От тия 2030, някъде 1470 са граждани на Украйна. След това вече идват граждани от Пакистан, Молдова и т.н. По спогодбата с Молдова се очакват първите 400 работници".

Още от