Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри компенсации за земеделските земи, които подлежат на принудително отчуждаване

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание окончателно гласува по-добри компенсации на собствениците на земеделски земи, които подлежат на принудително отчуждаване заради важни инфраструктурни обекти.

Компенсации ще имат право да получат физически или юридически лица, на които са отчуждени земеделски имоти или горски територии с обща площ над 50 дка. Това записаха на второ четене депутатите с промените в Закона за държавната собственост.

В случай че оценката на инвеститора при отчуждителните процедури се окаже по-ниска от пазарната, съдът ще постановява допълнителна гаранция в размер на 1/3 от внесеното обезщетение, поясни зам-.председателят на регионалната комисия Александър Ненков от ГЕРБ:

"Следователно и самите собственици на частните имоти ще бъдат и много по-защитими от гледна точка да бъдат равностойно парично обезщетени".

В закона бяха разписани конкретни процедури, ако съдът постанови държавата предварително да влезе в имота, да има и конкретни обезщетения за периода между предварителния въвод до окончателното влизане в сила на акта на отчуждението, поясни още Александър Ненков:

"Ако е земеделска продукция на територията на отчуждителния имот, ако е горски фонд, ако някакво производство има или някаква сграда, евентуално приходите за този период от предварителното влизане във владение до акта на отчуждение биха могли да се реализират от собственика на имота, държавата да му ги възстанови".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени