Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димитър Петров: Здравното министерство подвежда правителството

Снимка: БГНЕС

Промените в модела на здравеопазването се загубиха по трасето, каза пред БНР д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК. Според него здравното министерство не прави нищо с предприетите мерки, а дори подвежда правителството:
     

„Такъв модел няма да видим поне в мандата на този министър. Имаше някои решения, които можеше да се направят. Учудвам се защо в течение вече на година и половина ръководството на министерството в лицето на този екип предлага абсолютно неадекватни решения – преместват целия проблем на нивото на Министерския съвет и премиера и на всичкото отгоре му предлагат неадекватни решения и то с постоянно наливане на някакви пари, които не се знае за какво отиват“.

Хоспитализациите са много, изказа мнение д-р Петров и добави:

„Пътят на някои от болниците е превръщането им в болници за долекуване. Те не е нужно да са на финансиране от Касата. Те могат да бъдат на директно бюджетно финансиране и да имат гарантирана издръжка и заплати през бюджета – общински или държавен. Вместо това се измислят някакви палиативни решения – днес ще дадем 20 млн., утре 10 млн. и т.н.“.

„Това, което предлага министерството, са необмислени действия, които само водят до раздухване на пожара и недоволството, включително вътре до съсловно напрежение“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна