Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт обърна рязко негативния си старт след информация за отлагане на автомобилните мита

Пазарът на акции на Уолстрийт обърна рязко първоначалната си негативни посока, след като Блумбърг съобщи, че Доналд Тръмп може да отложи с до шест месеца решението за въвеждането на висока мита върху вноса на автомобили и на авточасти, като самото решение трябва да бъде взето до крайния срок на 18-и май.

Подкрепа за подновяване на инвеститорския риск-апетит на пазарите на акции в САЩ оказа и изказване на финансовия министър Стивън Мнучин, че американските висши представители са в "сериозни" разговори с Китай за подобряване на търговските отношения. Той също така отбеляза, че САЩ са "близо да се разберат с Канада и Мексико за премахване на митата върху вноса на стомана и на алуминий".

Индексът DJIA се повишава с 45 пункта (с 0,18%), след като стартира днешната търговия със спад от близо 160 пункта (понижение с 0,55%) в резултат на серия по-слаби икономически данни от САЩ и Китай.

Широкият индекс S&P500 пък нараства с 0,23%, а технологичният Nasdaq Composite - с цели 0,65%, след като те също отбелязаха солидни понижения съответно от 0,5% и от 0,67% в началото на търговията на Уолстрийт.

Най-солиден ръст бележат акциите на автомобилните компании. Акциите на Ford поскъпват с 1,12%, а на General Motors - с 1,25%.

Със силен скок на автомобилните акции приключи и днешната европейска търговия, като акциите на Daimler се повишиха с 2,1%, а на BMW - с 1,87%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна