Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

65 мигранти бяха спасени край Либия, италианският вицепремиер Салвини отказа прием

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската благотворителна организация "Сий уоч" спаси в сряда 65 мигранти край бреговете на Либия, но италианският вицепремиер Матео Салвини се зарече да не ги допусне до достигнат италианския бряг, предаде ДПА.

Мигрантите бяха прибрани на кораб на "Сий уоч" в международни води, на около 55 километра северно от западното пристанище Зуара. Всички са невредими, каза говорител на организацията.

В отговор Салвини написа в "Туитър", че веднага е подписал разпореждане да не се позволява мигрантите да достигнат италиански териториални води.

"Нашите пристанища са и ще останат затворени за мигрантски спасителни кораби", написа вицепремиерът.

Салвини оглавява крайнодясната партия "Лига" и заявява, че твърдата позиция по отношение на мигрантите е необходима, за да ги разубеждава да пристигат нелегално от Африка.

Той засили антиимигрантската риторика през кампанията си за изборите за Европейски парламент, които в Италия ще бъдат на 26 май.

Корабът "Сий уоч 3", който плава под холандски флаг, този месец възобнови спасителните си операции след временно преустановяване на плаването поради опасения на холандските власти дали той отговоря на изискванията за безопасност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!