Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ван дер Белен единни в подкрепата си за „Северен поток 2“

Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и австрийския му колека Александър Ван дер Белен на пресконференцията им в Сочи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Австрия ще продължат изграждането на газопровода „Северен поток 2“ въпреки заплахите за налаганите на американски санкции на участниците в проекта. Това потвърдиха на обща пресконференция в Сочи президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Ван дер Белен.

Александър Ван дер Белен беше категоричен, че австрийската компания ОМВ няма никакво намерение да се оттегли от проекта, защото вече е инвестирала в него много пари. Той обясни, че от ключово значение за Виена е цената на синьото гориво, а руският газ е по-евтин от американския

 Владимир Путин добави, че зад опитите на Съединените щати да спрат „Северен поток 2“ и други проекти стоят чисто икономически мотиви.

„Под предлог на различни политически причини всъщност се правят опити за недобросъвестна конкуренция“, каза Путин.

Путин посочи още, че Съединените щати се опитват да натрапват на партньорите си услуги в сферата на икономиката и на отбраната. По думите му Австрия успешно защитава националните си интереси без да има ядрено оръжие и голяма територия, а само с политическа воля.

Междувременно от компанията „Северен поток 2“ съобщиха, че са построени 1200 км от трасето на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия до Германия или повече от половината от общата му дължина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени