Eмисия новини
от 01.00 часа

Оспорван предизборен дебат в Брюксел на водещите кандидати за председател на ЕК

| обновено на 16.05.19 в 10:41
Ян Захрадил (Европейски консерватори и реформисти), Нико Куе (Европейска левица), Ска Келер (Европейска зелена партия), Маргрете Вестегер (Алианс на либералите и демократите за Европа), Франс Тимерманс (Партия на европейските социалисти) и Манфред Вебер (Европейска народна партия) по време на предизборния дебат в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборният дебат в Брюксел между шестимата водещи кандидати за председател на Еврокомисията завърши. Водещите кандидати за високия пост - на Европейската народна партия Манфред Вебер и на Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс се обявиха за единна Европа срещу глобалните предизвикателства, в това число и срещу Китай и Съединените щати.

Къде е единството, щом има лидери, които искат пари от Путин, а после отиват на аудиенция при Тръмп, който иска да разбие единството на ЕС, попита Тимерманс:

„За първи път в историята имаме американски президент, който смята, че е в негов интерес Европа да бъде слаба и разделена. За нас това е опасно. Ако сме отслабени и разделени, няма да можем да отстояваме нашите ценности пред света. Затова ни трябва европейско единство“, каза Тимерманс, както и добави, че ако Европа не е единна, Путин и Тръмп ще поръчват и музиката, и съдържанието ѝ.

„Това, което се случва в Белия дом, не е нашият начин за правене на политика. Затова трябва да сме стриктни и ясни. Аз бих предложил на американския президент да постигнем сделка върху индустриалните стоки, но само ако прилагаме партньорството на практика. Ако искате да ни принуждавате, Европа трябва да се изправи и да отговори подобаващо“, заяви от своя страна Вебер.

Друга тема, върху която кандидатите дебатираха беше страните-данъчен рай. Кандидатът на Алианса на либералите и демократите за Европа  Маргрете Вестегер заяви, че трябва да се наложи облагане на цифровия сектор, тъй като много дружества там не пращат данъци, както и че трябва да се предвиди долна граница за ставката за корпоративния данък. Тимерманс настоя тази ставка да бъде 18 на сто.

От своя страна кандидатът на Европейска народна партия Манфред Вебер заяви, че е бил горд, когато Европейската комисия е решила да предприеме действия срещу Ирландия в тази насока.

В частта за климата кандидатът на Европейска левица Нико Куе заяви, че мултинационалните компании са виновни за 70 на сто от замърсяването и би било несправедливо да бъде облаган европейския гражданин заради мерки, свързани с опазването на планетата.

По друг въпрос - кризата с миграцията, и Тимерманс, и Вебер се обявиха за план Маршал за Африка като част от справяне с проблема. По темата за възхода на популистите Вебер заяви, че трябва да се изправим срещу тези, които искат да унищожат Европа.

Заради Брекзит в момента Обединеното кралство прилича на Игра на тронове на стероиди - трябва да върнем хората към европейския проект и да чуем тези, които имат конструктивни решения, каза още Тимерманс.

Репортажа на Ангелина Пискова може да чуете от звуковия файл.

Още от