Eмисия новини
от 20.00 часа

Наднормено тегло при децата и повсеместна хипертония констатира "Клиника на открито" във Велико Търново

| обновено на 16.05.19 в 12:14
2
Снимка: Здравка Маслянкова

Всяко трето дете е с наднормено тегло, а хипертонията става повсеместна, отчетоха лекарите във Велико Търново по време на кампанията за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар в инициативата „Клиника на открито“.

Десетки великотърновци си направиха безплатни прегледи в „Клиниката на открито“.

„Би трябвало човек малко да обърне внимание на себе си. Ще си измеря и кръвната захар, и белодробно, и кръвното“, каза един от тях.

„Профилактично изследване, за моя сигурност, да зная на какво положение съм“, добави друг прегледал се.

Високото кръвно налагане и затлъстяването са най-сериозните проблеми, посочи д-р Светлана Моминска от Здравната инспекция:

„Всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Високото кръвно е коварно. Заболяванията на сърдечно-съдовата система водят до една четвърт от смъртните случаи в България“.

Инициативата „Клиника на открито“ се провежда за пета година, а целта е профилактика на хроничните незаразни болести.

В четири импровизирани „кабинета” в централния парк „Марно поле“ студенти от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и експерти от Регионалната здравна инспекция измерваха кръвна захар, кръвно налягане, ръст и тегло с определяне на индекса на телесната маса на желаещите граждани. Имаше възможност за изследване на дишането със спирометър и за носителство на вируса на СПИН.

Галерия

Още от