Eмисия новини
от 11.00 часа

Тръмп подписа указ за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи

Смята, че изпълнителната заповед е част от усилията да се забрани достъпа на китайската „Хуавей“ до американския пазар

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи, предаде БТА.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Това решение е смятано за част от по-широките усилия да се забрани достъпа на китайския технологичен гигант „Хуавей“ (Huawei) до американския пазар, отбелязват Ройтерс и ДПА.

Пресслужбата на Белия дом изтъкна, че целта на указа е да се защити Америка от чуждестранни противници, които активно и все повече създават и използват в свои интерес уязвими места в информационно-комуникационната инфраструктура.

Вашингтон смята, че телекомуникационното оборудване на „Хуавей“ - третия по големина производител на смартфони, може да се използва от Китай за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

През август миналата година Тръмп подписа указ, с който се забранява на правителствените агенции да използват оборудване, произведено от „Хуавей“ и още една китайска компания Зет Ти И (ZTE).

Министерството на търговията на САЩ заяви вчера, че включва „Хуавей“ и свързаните с нея 70 юридически лица в черния си списък поради заплаха за националната сигурност. Министерството посочи, че разполага с информация, че китайската компания е въвлечена в дейности, насочени против националната сигурност на САЩ и външнополитическите интереси на страната.

Това решение означава, че на „Хуавей“ ще бъде забранено да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ, отбелязва Ройтерс. Освен това включването на „Хуавей“ в черния списък ще направи трудно, ако не и невъзможно за китайския технологичен гигант да продава някои от продуктите си поради зависимостта си от доставчици от САЩ.

Още от