Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Лалов: Консултациите на президента за избор на главен прокурор няма да доведат до нищо особено

Методи Лалов
Снимка: Ани Петрова

"Това е мимикрия – опит да се представи едно демократично поведение", а не за "постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор на нов главен прокурор". Това каза днес пред БНР Методи Лалов от Софийския районен съд за съдиите за консултациите на президента Румен Радев във връзка с избора на следващ обвинител номер едно.

Днес тези консултации продължават, като държавният глава ще приеме председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

„Видяхте „ЦУМгейт“, тогава същият президент каза, че това са някакви крамоли в съдебната система и няма какво толкова да се занимава. Къде беше президентът в крайна сметка, когато бяха избирани членове на Висшия съдебен съвет, които ще гласуват новия главен прокурор? Когато бяха избирани, президентът нищо не каза за това, че нямаме реална публична прозрачна процедура“, каза Лалов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Тези консултации няма да доведат до нищо особено. Те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз - дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След размяна, която ние няма да чуем, ще бъде избран кандидат, според мен, който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали“, добави Методи Лалов.

Според него за съдиите е важно кой ще е главен прокурор, защото той определя облика на прокуратурата поради единоначалната ѝ структура.

„Важно е и за съдиите, и за цялото общество (кой е главен прокурор – бел. ред.), тъй като главният прокурор в България, според конституцията, е една от основните обществени фигури, от която зависи законността в държавата. Това е човекът, който ръководи структурата, която повдига обвинения за извършени престъпления и която структура би трябвало да дисциплинира всички останали държавни структури и граждани, поведението им да бъде законосъобразно. И тъй като нашата прокуратура е единоначална с главен прокурор, който е началник на всички останали главни прокурори, от неговото поведение, от неговия профил зависи каква ще бъде и прокуратурата“, каза Методи Лалов.

„Видяхме вече този 7-годишен мандат, за мен пропиляно обществено време с този главен прокурор Сотир Цацаров, видяхме предишния главен прокурор Борис Велчев, на когото глас не се чуваше, когато МВР правеше каквото си иска, видяхме Никола Филчев, за когото всички знаем с какви особености беше – 21 години да не се връщаме по-назад, така че е изключително важно“, добави съдията.

Интервюто на Силвия Великова с Методи Лалов може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна