Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според германския канцлер Ангела Меркел Европейската комисия вече не е в състояние да спре изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток 2“, съобщава „Дас Ханделсблат“. „Сърцевината“ е Украйна. Тя „трябва да остане транзитна страна въпреки „Северен поток 2“, увери Меркел, като допълни, че това вече е обещано на новия държавен глава на страната Володимир Зеленски. Съответното е било отбелязано и пред руския президент Владимир Путин.

Меркел призна, че „се бори“ с френския президент Еманюел Макрон по политически въпроси, но отбеляза, че двете страни са на много подобна вълна по отношение на ключовите въпроси, пише европейската редакция на „Политико“.

В пространно интервю пред германския вестник „Зюддойче цайтунг“, споделено с британското издание "Гардиън", Меркел заяви още, че Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници - Китай, Русия и Съединените щати. Европа трябва да изгради обединен фронт, подчерта Меркел. По темата Брекзит обаче тя отказа да каже дали ЕС ще предостави на Великобритания друго удължаване, ако правителството на Тереза Мей не успее да сключи споразумението си за оттегляне до края на октомври.

Джереми Корбин е под натиск да нареди на депутатите си да се въздържат при гласуване на сделката на Тереза Мей, след като министърът, отговарящ за оттеглянето от ЕС Киър Страмър, заяви, че поражението може да сложи край на плана на премиера, пише „Индипендънт“. Поддръжниците на втори референдум обвиниха лидера на лейбъристите, че е предложил спасение на премиера, докато тя подготвя четвъртия си опит да подложи плана на гласуване в парламента.

Шотландското издание „Хералд“ цитира думите на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която заявява, че сделката на Тереза Мей няма шанс и Шотландската народна партия ще гласува против, защото това ще изведе Шотландия от ЕС, от единния пазар, от митническия съюз, което не е в интерес на шотландците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна