Eмисия новини
от 20.00 часа

Владимир Шопов: Трудно е избирателите да направят своя избор след дебат като снощния в Брюксел

Владимир Шопов
Снимка: БНР

На избирателите ще им е трудно да направят своя избор за кого да гласуват от дебат като снощния в Брюксел, заяви пред БНР експертът по въпросите на Европейския съюз Владимир Шопов.

Шестима водещи претенденти за поста председател на Европейската комисия проведоха телевизионни дебати, като двама от тях – Манфред Вебер и Франс Тимерманс, се определят от анализатори като сериозни наследници за позицията.

„Мисля, че тази функция много трудно би могла да бъде изпълнена точно с такъв тип дебати по няколко причини – първата е, че самата специфика на избирателния процес е такава, че много хора просто не правят връзка между тези кандидати и кандидатите в своите национални политически системи, за които те трябва да гласуват“, каза той в предаването на „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Другият проблем произтича от това, че всъщност тези дебати са разговор между бивши, настоящи и бъдещи колеги. И затова е изключително трудно за тях да очертаят ясно отликите между различните концепции за бъдещето на Европа“, добави той.

Поради тези причини, според Шопов, „от този тип разговори на повечето избиратели им е доста трудно да се ориентират конкретно спрямо предстоящите избори“.

„Иначе, да, тези дебати са полезни, за да добият хората по-обща представа за това кои са съществените теми и проблеми, които се коментират. Да чуят някои от идеите, които се дискутират“, посочи Шопов.

Владимир Шопов подчерта, че много хора не правят връзка между тези кандидати и кандидатите в своите  национални политически системи. Той ще участва и в днешната дискусия в Дома на Европа в София на тема „Водещите кандидати в Европейските избори – сблъсък на идеи за бъдещето на Европа“.

Интервюто на Силвия Великова с Владимир Шопов можете да чуете от звуковия файл.

Още от
Ивелина Димитрова и Райна Константинова в студио на програма „Хоризонт“.

Медийната криза и решенията

публикувано на 20.10.19 в 11:46