Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на новородените в САЩ рекордно нисък от 32 години

Снимка: БГНЕС

Броят на децата родени през миналата година в САЩ е достигнал най-ниско ниво от 32 години насам, сочи доклад на американското правителство. Тенденцията за намаляване на раждаемостта се запазва вече 4-та поредна година. 3,79 милиона бебета са родени в САЩ през 2018 г., с 2% по-малко от предходната.

Проучванията показват, че съвременният начин на живот кара все повече жени да  забавят брака и раждат след 30 или след 40-годишна възраст, а това се отразява и на репродуктивността. Значение има и темпото на ежедневието.

Двойките отделят все по-малко малко време за сексуален живот. От важно значение са и социалните промени по отношение ролята на жените, както и на  икономическата ситуация. Констатацията е, че днес е много скъпо да се отглеждат деца.

Всъщност тенденцията на спад на раждаемостта в САЩ, е подобна на това, което се случва в последните години в много от развитите страни. Това означава по-голям брой възрастни хора, намаляване на работната сила и отражение върху икономиката. Япония вече се сблъсква с този проблем.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна