Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Политико“: Тимерманс положи основата на лява коалиция срещу монопола на ЕНП

Франс Тимерманс (вдясно) и Манфред Вебер на дебатите между водещите кандидати са шеф на Еврокомисията в Брюксел.
Снимка: БТА

Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс положи основата на бъдеща лява коалиция - така вестник „Политико“ коментира поведението му на снощния дебат с шестимата негови конкуренти за поста председател  на Европейската комисия, който се проведе в Брюксел.

Тимерманс използва големия дебат, за да изрази стремеж за лява коалиция, която би могла да пробие монопола на десноцентристката партия ЕНП начело на ЕС, коментира изданието. Като пример „Политико“ дава отговора му по темата за климатичните промени, в който той хвали усилията на социалистите, зелените и левите и подчертава, че те могат да обединят широк спектър от политици.

Той се обърна към конкурентите си от Зелената партия Ска Келер и европейската левица Нико Куе така:

„И тримата имаме достатъчно богат опит в Европейския парламент през последните 5 години. Моето предложение към тях е - нека работим заедно през следващите пет, за да сме сигурни, че следващата комисия ще постави кризата с климатичните промени най-високо в дневния си ред. Сигурен съм, че ще можем да убедим много хора в семейството на либералите, за да създадем съюз от Ципрас до Макрон“.

Белгийската телевизия РТВФ отбелязва, че кандидатът на ЕНП Манфред Вебер е бил основната мишена на останалите кандидати, както и че му е било трудно да отвръща на ударите.

„Този, който вече бе представян като човек без опит в държавната политика и без много обаяние, трудно ще убеди европейските лидери, че трябва да наследи Жан-Клод Юнкер и че е човекът на надеждата, както сам обича да се представя“, заключава РТБФ.

„Кандидатите за председател на Европейската комисия в предпазлив сблъсък“ - така белгийският вестник "Льо Соар" определя дебата.

„Като изключим нюансите, по някои точки германската еколожка Ска Келер, представителката на датските либерали Маргрете Вестагер, холандският социалист Франс Тимерманс, германският консерватор Манфред Вебер и дори европейският ляв Нико Куе и чешкият евроскептик Ян Захрадил се разбират добре - всички са на мнение, че битката срещу климатичните промени е неизбежна, че големите цифрови компании трябва да се облагат, както и че трябва да се сложи преграда на възхода на национализма“, посочва вестникът.

„Моята партия - Европейската народна партия, християндемократите на този континент, са сред създателите на днешния Европейски съюз“, каза кандидатът на ЕНП Манфред Вебер.

„Виждаме, че национализмът и егоизмът се завръщат. Това, което трябва да направим на 26“ май, е да се борим срещу тези, които искат да унищожат нашата Европа. Ние несъмнено трябва да я защитим“, подчерта той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!