Eмисия новини
от 14.00 часа

Законови промени създават Командване на спецоперациите, решават проблеми с храненето на войската

| обновено на 16.05.19 в 17:05
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Промени в Закона за отбраната и въоръжените сили създадоха нова структура за специални операции, както и решават проблема с храненето във войската.

Промените обаче бяха приети окончателно без спорния текст, както бе определен от мнозинството в парламента, засягащ намесата на армията в цивилни операции по сигурността.

Предложението за участието на армията в цивилни операции по сигурността беше обречено още от първото четене в ресорната комисия. Още тогава депутатите на ГЕРБ и ДПС и останалите изразиха резерви. Между двете четения текстът трябваше да бъде прецизиран. Но накрая отпадна.

Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов от ГЕРБ беше сигурен и след второто четене, че „такива операции трябва да са отговорност на МВР, Министерски съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание“.

Но от думите на зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов става ясно, че няма противоречия между парламент и правителство. След като комисията по отбрана одобри отпадането на текста вчера Запрянов обясни:

„Отпадна, и мисля, че имаше политически консенсус. Ние също – Министерството на отбраната, сме подкрепили това“.

С това обаче вратата не е затворена. Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов и началникът на отбраната Ген. Андрей Боцев обаче допуснаха, че ако има нови по-прецизни предложения в бъдеще, армията може да участва в подобни операции.

„Знаете, че ние имаме доста от тези функции и в закона за антитероризма, след като се изглади текстът и се прецени, че може нещо допълнително да се предвиди да изпълнява армията, тогава ще бъде внесено“, каза ген. Боцев.

Промените създадоха и командване на специалните операции. Промяна, която беше обоснована с наличието на такива структури в НАТО.

Парламентът даде възможност военните да получават пари, ако няма безплатна храна.

По време на дебатите в комисията беше отбелязано, че това е частично решение на проблема с храненето в армията, което е затруднено заради обжалвания от фирмите –доставчици.

Други промени ограничават използването на помещенията, предоставени от Министерството на отбраната на военно-патриотични съюзи, сдружения и неправителствени организации само за патриотични цели.

Министърът на отбраната трябва да създаде и да поддържа публичен регистър с информация за предоставената финансова или материална помощ и за предоставените помещения.

Българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната, ще ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и ще бъдат подпомагани с парични средства, гласи друг приет текст.

Увеличава се максималната продължителност на работната смяна до 24 часа за някои длъжности за цивилни лица в случаите, когато дейността на въоръжените сили налага работата да се извършва съвместно от военнослужещи и от цивилни служители.

До 15 май всяка година лицата, задължени при назначаване на длъжност, трябва да подават декларации по Закона за противодействие на корупцията. Лицата, заемащи висши публични длъжности в Министерството на отбраната, не подлежат на този режим.

Още от