Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: Политиците искат прошка преди избори

доцент Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

„Не е ясно за какво иска прошка Ахмед Доган. От години има информации и спекулации за връзките на ДПС с нелегални източници на дейност. Дали иска прошка за тези обръчи от фирми, дали за скритата квота в лицето на ДПС в изпълнителната власт, за която се говори... Обикновено политиците искат прошка преди избори“. Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков по повод обръщение към членовете и към симпатизантите на Движението почетният председател на партията Ахмед Доган, в което той помоли за прошка и поиска мобилизация за европейските избори, понеже този вот трасира пътя на ДПС за доброто представяне на следващите местни и парламентарни избори в България.

„ДПС е изградило политическа кариера от това да бъде третото колело в управлението, да бъде вечния балансьор, вечния партньор. Но дали можем да повярваме в искреността на това искане, или става дума за поредните крокодилски сълзи, това не е ясно“, допълни още политологът в предаването „12+3“.

„И в други държави, и то големи развити демокрации, има такива скандали. Има политици с офшорни сметки, има политици, преписали дисертациите си, само че там съдебната система си върши работата, нещата се случват бързо. В България тези теми са важни, доколкото сме на опашката. Имаме проблеми с прилагането на закона, проблеми в съдебната система. И в такива периоди, пред избори, често се прокарват такива вътрешнополитически теми – за доходите, за борбата с корупцията. Не бих казал, че това е дефект на този вид дебати“, подчерта още Петър Чолаков.

„Ако предстоящите евроизбори потвърдят статуквото, може да се окажат символични. В общ контекст са в общ контекст за бъдещето на Европа. Не е важно кой ще е първи или втори, или ще има наказателен вот срещу управляващите, защото тези избори могат да се окажат с много пряк вътрешнополитически ефект“. 

Интервюто с Петър Чолаков можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени