Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпартийци искат от премиера Тереза Мей дата за оттегляне

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания високопоставени консерватори днес отново се срещат с Тереза Мей, за да поискат твърда дата за нейното оттегляне от премиерския пост, „за да не се наложи насилствено да бъде отстранена“, както те отбелязват.

Тереза Мей ще разговаря с членове на Комитет 1922 на фона на засилващ се натиск да бъдат променени партийните правила, което ще позволи да бъде поискан по-ранен вот на недоверие в премиер. Според сегашните разпоредби, след като Мей оцеля при  предишното гласуване миналия декември, подобен вот не може да бъде искан до една година.

Сър Джефри Клифтън-Браун от Комитет 1922  бе цитиран от агенция „Прес асосиейшън“ да казва, че далеч е по за предпочитане, ако Мей сама определи дата за оставката си, вместо да се наложи депутатите да я принудят да стори това.

Това, което се иска от Тереза Мей на първо време е да определи дата за провеждане на надпревара за лидерския пост в Консервативната партия.

Предстоящите избори за Европейски парламент се очаква да утежнят още повече положението на Тереза Мей, тъй като анкетите предричат пълен провал за Консервативната партия.

Освен това се очаква споразумението за излизане от ЕС, което ще бъде внесено за гласуване в парламента в началото на юни, да не получи одобрението на депутатите. Политическите наблюдатели смятат, че ако това се случи то ще бъде „последния пирон в ковчега“ на сделката на Мей за Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!