Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хронология на евроизборите и смяната на ръководството на институциите

Снимка: @europeanparliament

Гражданите на ЕС ще изберат следващата седмица нов Европарламент в първа стъпка от процес, който ще доведе до промяна на ръководството на институциите на общността. Агенция Ройтерс публикува хронология на събитията:

23 май – британци и холандци са първите от 427 млн. европейци, които ще дадат гласа си. Британците не трябваше да гласуват изобщо, но Брекзит бе отложен. Прогнозни резултати на Острова не се очакват, но холандска телевизия ще публикува екзит пол вечерта. Официални резултати ще има в неделя вечерта.

24 май – Гласуват ирландци и чехи.

25 май – Чехите продължават да гласуват, към тях се присъединяват словаци, латвийци и малтийци.

26 май – В съответствие с националната практика останалите 28 страни гласуват. Следобед се очаква екзит пол и предварителни данни от Германия – страната с най-голямо население, които може да дадат насоки за изхода от вота. След полунощ българско време Европейският парламент ще публикува детайлна картина на прогнозното разпределение на местата.

27 май – Партиите започват работа формиране на политически групи коалиции.

28 май – Всички 28 лидери на ЕС се срещат на вечеря в Брюксел, за да обсъдят следващата стъпка, предоставяйки мандат на председателя на Съвета Доналд Туск да преговаря за най-високите постове.

Юни – Парламентарните групи започват преговори помежду си и с Доналд Туск, за да защитят искането на ЕП правителствата да номинират партиен кандидат за наследник на Жан-Клод Юнкер като шеф на Еврокомисията. Много от лидерите на ЕС са против идеята.

20-21 юни – Лидерите трябва да съгласуват приемник на Юнкер и на шефа на Европейската централна банка Марио Драги. Те може да решат и кой ще наследи самия Туск начело на Съвета и Федерика Могерини като топдипломат на ЕС.

1 юли – Теоретично Великобритания може да напусне ЕС на тази дата, ако британският парламент съгласува сделка от четвъртия си опит;. Ако това стане, британските евродепутати няма да заемат местата си. Но за момента този вариант изобщо не е вероятен.

2-4 юли – Новият ЕП се събира в Страсбург. На 3 юи трябва да бъде избран негов председател.

16-18 юли – Парламентът отново заседава в Страсбург. Това е най-ранната възможност да одобри нов председател на Еврокомисията.

Юли-август – Ако бъде съгласуван шеф на ЕК, той или тя ще трябва да създаде свой екип, вземайки по един комисар от всяка страна членка, и да разпредели ресорите. Ако няма сделка за нов председател, може да са необходими още срещи. През 2014 г. Туск и Могерини бяха номинирани на среща през август.

Септември – Новите еврокомисари трябва да бъдат изслушани в ЕП. Някои, вероятно номинираните от евроскептични правителства в Италия, Унгария или Полша, може да срещнат съпротива, но евродепутатите може да блокират само цялата Комисия, не и отделните и членове.

22-24 октомври – Парламентът трябва да гласува в Страсбург новата ЕК.

31 октомври – Великобритания трябва да напусне със сделка или без, въпреки че ново отлагане на Брекзит също е възможно.

1 ноември – Новата Комисия започва работа. Ако не бъде потвърдена от ЕП, екипът на Юнкер може да продължи работата си. Наследник на Драги трябва да заеме поста си в ЕЦБ във Франкфурт.

1 декември – Приемник на Туск трябва да поеме поста си в Европейския съвет. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени