Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия обявява две нови ваучерни схеми

Бойко Таков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия обявява две нови ваучерни схеми, предложенията за които ще започнат да се набират през октомври. Това съобщи пред бизнеса изпълнителният директор на Агенцията Бойко Таков. Той заяви това на форума „Бизнес и финанси 4.0“, който днес бе организиран за първи път като приемник на сега познатия „Финансиране на бизнеса“. На форума Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, Европейският инвестиционен фонд и инвестиционни посредници представиха схеми на дребния бизнес различни възможности за финансиране, както и съвети при кредитирането и работата с високотехнологичните финансови инструменти. 

Среща между бизнеса и част от финансиращите институции за запознаване с новите възможности и схеми за финансиране на малките и средни предприятия. Така протече форумът, с презентации и неформални дискусии, с преки срещи очи в очи, и майсторски класове - в кредитирането, в инвестиционното посредничество, блокчейна и финтех-пазарите - всичко с цел - да се ускори растежа на фирмите.

Едната от ваучерните схеми е за информационно-комуникационни услуги, а другата за предоставянето на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари. По първата схема ще се предоставят два вида ваучери -единият от пет хиляди лева, а другият от 20 хиляди лева. Целта е да се подкрепят 450 предприятия с близо десет милиона лева, съобщи Бойко Таков и назова част от дейностите, за които ще се ползват ваучерите:

"От малките ваучери - като се започне с изработка на уеб сайтове, дигитален маркетинг, информационна и киберсигурност, блокчейн технология".

По втората схема - предоставянето на услуги за листването на ценни книжа на фондовата борса, първият ваучер се реализира в момента със стартъп компания, посочи Таков. Тук стойността на ваучера е 50 хиляди лева.

"Реално това е разхода, който трябва да направи за инвестиционният посредник, за написването на проспект, за набирането на капитала, а за да бъде изпълнен ваучера, за да може след това да бъде осребрен, единственото изискване е в рамките на девет месеца дадената компания да набере капитал под 500 хиляди лева".

Тази схема ще подкрепи 30 компании с един милион и половина лева.

Изпълнителният директор на агенцията за малките и средни предприятия съобщи още и за предстоящата 10-а сесия на Националния иновационен фонд, която ще разполага с бюджет от 5 млн. лв., а набирането на проектни предложения ще започне през следващия месец.

С интерес бизнесът изслуша представените му възможности,- и от агенцията, и от Европейския инвестиционен фонд, и сподели, че наистина очаква облекчаване на финансирането и по-безпрепятствен достъп до парите от всякакви програми и проекти, предназначени за подпомагане на предприемачеството. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!