Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския излишък на ЕС със САЩ и разширяване на дефицита с Китай

Търговският излишък на Европейския съюз със Съединените щати се сви през първото тримесечие на 2019 година, като в същото време се разшири дефицита при търговията със стоки с Китай, показват данни на Евростат.

Излишъкът при търговията със САЩ на 28-те страни-членки на съюза се понижи през първите три месеца на годната до 33,9 млрд. евро от 36,2 млрд. евро година по-рано, тъй като вносът на американски стоки нарасна с цели 16,3%, докато износът за Съединените щати се увеличи с 8,2 на сто.

През февруари Министерството на търговията на САЩ стигна до заключението, че вносът на автомобили и на авточасти е заплаха за националната сигурност, отваряйки по този начин 90-дневен период, в който президентът Доналд Тръмп трябва да обмисля дали да отговори с увеличаване на митата. Този период на размисъл приключва в събота (18-и май), като представители на администрацията на Белия дом бяха цитирани да казват в сряда, че това много важно решение за европейската автомобилна индустрия вероятно ще бъде отложено с шест месеца.

Доналд Тръмп многократно предупреди, че може да наложи високи тарифи за автомобили, произведени от основни търговски партньори, включително ЕС и Япония, като американската администрация се опитва да използва тази заплаха, за да окаже натиск при договарянето на двустранни търговски споразумения.

Преговорите с Япония и ЕС се намират в много ранен стадий, но търговски експерти твърдят, че Белият дом се нуждае от повече време, за да постигне споразумения, преди евентуално да прибегне до въвеждането на високи мита, които обаче биха поставили под въпрос двустранните търговски сделки.

В същото време Евростат представи данни, показващи, че търговският дефицит на ЕС с Китай се увеличи през първото тримесечие до 49,4 млрд. евро от 46,9 млрд. евро в началото на 2018-а година.

Общият търговски дефицит на Европейския съюз през периода януари - март пък се увеличи до 24,0 млрд. евро от дефицит за едва 9,6 млрд. евро година по-рано.

Според данните на Евростат вносът на енергия е основната причина за дефицита, особено този с Русия и Норвегия. Най-резките движения обаче бяха свързани с търговията с Турция и Южна Корея, като и в двата случай търговският баланс на ЕС излезе от излишък на дефицит.

Само в рамките на еврозоната търговският дефицит с останалия свят се понижи през март в резултат на по-силно нарастване на вноса от износа, показват данните на Евростат.

Търговският излишък на еврозоната се понижи на сезонно-коригирана база през март до 17,9 млрд. евро от 20,6 млрд. евро през февруари, докато финансовите пазари очакваха позитивен търговски баланс в размер на 19,4 млрд. евро.

Износът през третия месец на годината се повиши с 0,9% на месечна база, докато вносът нарасна с 2,5 на сто.

На сезонно-некоригирана база търговският баланс на еврозоната отбеляза излишък в размер на 22,5 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 26,9 млрд. евро година по-рано (през март 2018-а), тъй като вносът се повиши на годишна база с 6%, докато износът нарасна с 3,1 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна