Eмисия новини
от 02.00 часа

Нова наредба ще регламентира поставянето на климатици по фасадите на сградите в София

Здравко Здравков, главен архитект на София
Снимка: Евелина Стоянова

Нова наредба ще регламентира поставянето на климатици по фасадите на сградите в София. Това ще важи и за крайните квартали, категоричен е главният архитект на столицата Здравко Здравков, който встъпи в длъжност преди три години:

"Идеята е да направим с Министерството на културата специфични изисквания към фасадите, към решенията за настилките, към решенията за градското обзавеждане. Първо стартираме със стандарта за "Граф Игнатиев", "Шишман" и "Шести септември". В тази наредба ще бъдат посочени съответните цветови решения, начини за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици, изобщо задължителни изисквания по отношение на поставяне на всякакви елементи на тези сгради".

Направление „Архитектура и благоустройство“ към Столична община е издало за миналата година разрешителни за застрояване на 2 млн. кв.м на територията на цялата община. Това отчете главният архитект на София.

До края на тази година в сила трябва да влезе Наредбата за градската среда на столицата. Тя е пилотна за страната и ще бъде направена съвместно с Министерството на културата.

„Ситуацията с ул. „Граф Игнатиев“ и две от градинките – имат нужда от отстраняване на дефекти“, каза арх. Здравков и допълни:

„Необходимостта от нови жилища трябва да бъде преосмислена, тъй като наличният сграден фонд е достатъчен“.

Повече по темата чуйте о звуковия файл.

Още от

За детство без насилие

публикувано на 23.07.19 в 16:39