Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателят ще получи разписка с името на партията, за която е гласувал

| обновено на 16.05.19 в 18:55
ЦИК и представители на „Сиела норма” АД демонстрираха машинните за гласуване за предстоящите избори за членове на Европейския парламент.
Снимка: БГНЕС

При машинното гласуване на евроизборите на 26-и май избирателите ще упражняват правото си на глас посредством специална пластмасова смарткарта, която ще се поставя в четеца на машината. Това стана ясно при демонстрация на машинното гласуване в Централната избирателна комисия.

След като упражни правото си на глас, избирателят ще получи разписка, в която ще бъде записана партията, за която е гласувал, както и дали е осъществил преференция за някой от кандидатите.

Изпълнителният директор на фирма "Сиела норма", която спечели поръчката за наемането на три хиляди машини за евровота на 26 май, Веселин Тодоров каза:

"Машините са изцяло нов дизайн спрямо това, което сме показвали предните четири пъти, когато сме имали такива поръчки за избори в България. Те са произведени тази година и са специално за България."

Стефан Митков от екипа на фирма "Сиела норма", която спечели обществената поръчка за наемането на три хиляди машини за евроизборите, обясни:

"Тази машина, мисля че ще се убедите сами, че е по-лесна от работата с банкомат, а всички пенсионери си получават повечето пенсии от банкомат".

Членът на ЦИК Ерхан Чаушев каза:

"Избирателят влиза и СИК го приканва да гласува или с хартия, или с машина. Аз твърдя, че на изборите ще има машинно гласуване и то с високи стандарти за сигурност и надеждност на този вот".

Машините за гласуване на евроизборите ще бъдат доставени в избирателните секции на 25-и май. В момента те се проверяват от специалисти от Софийския университет и Българската академия на науките.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна