Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: Доналд Тръмп има редица опции за автомобилните мита, ще вземе решението на 18-и май

Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп има "много възможности" по отношение на тарифите за вноса на автомобили, заяви в четвъртък министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос.

Говорейки пред телевизия Fox Business, Рос посочи че Тръмп ще вземе окончателно решение за автомобилните мита на 18-и май, въпреки информации, че той е решил да отложи налагането на високи тарифи върху вноса на автомобили и на авточасти с до шест месеца. Уолбър Рос все пак отбеляза, че една от опциите е американският президент да продължи разговорите относно автомобилните тарифи и след месец май.

Коментирайки търговския спор между САЩ и Китай, министърът на търговията отбеляза, че двете страни са достигнали "сърцевината на преговорите".

Коментарите на Уилбър Рос изглежда противоречат на предишни информации, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля забавяне на решението за автомобилните мита с половин година, за да се изчака изхода от търговските преговори с важни партньори като Европейския съюз и Япония.

Според редица икономисти и анализатори обаче вероятността за отлагането на това важно решение е доста голяма с оглед на ескалацията в последно време на търговското напрежение с Китай , като Тръмп едва ли ще позволи да води война на два фронта едновременно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени