Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските военни купуват 76 изтребителя Су-57 за $2,3 млрд.

Руски изтребители Су-57 в полет на авиоизложението „МАКС 2017“ край Москва през юли 2017 г.
Снимка: Ройтерс

Руското министерство на отбраната планира да закупи за нуждите на Въздушно-космическите сили 76 многофункционални изтребителя от пето поколение Су-57. Сделката е стойност над 2 милиарда и 300 милиона долара, съобщава в. „Комерсант“.

Очаква се договорът да бъде подписан на авиационното изложение „МАКС 2019“ през август в присъствието на президента.

На заседание в Сочи с представителите на министерството на отбраната и на военнопромишления комплекс Владимир Путин заяви:

„Необходимо е до 2028 г. изцяло да бъдат превъоръжени три авиационни полка на въздушно-космическите сили с перспективни авиационни комплекси от пето поколение Су-57“.

Руският президент добави, че програмата за превъоръжаване до 2027 г. е предвиждала закупуването на 16 такива самолета. Производителят обаче се е съгласил да намали цената с 20% и за първоначално договорената сума военните ще получат цели 76 броя.

В следващите няколко години на въоръжение трябва да постъпят и 100 модернизирани вертолета, посочи Путин:

„Максимално оперативно трябва да бъде дооборудван паркът от вертолети на армейската авиация със съвременни бордови комплекси за отбрана, да бъде снабден с най-нови средства за поразяване с увеличен обсег и до 2028 г. да бъдат доставени в армията сто модернизирани бойни вертолета Ми-28 НМ“.

За тях, както и за вече договорените 114 вертолета Ка-52, се очаква да бъдат платени над 2,5 милиарда долара. Бюджетът на Русия за отбрана тази година е 47 милиарда долара. За сравнение този на Съединените щати е 15 пъти по-голям или 716 милиарда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна