Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намериха тайна стая със сфинкс в Златната къща на Нерон в Рим

На част от фреските са изобразени танцуващи кентаври
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози са открили тайна стая в т.нар. Златна къща – дворец, чието строителство е започнало от император Нерон след опожаряването на Рим през 64 година, съобщава Science Alert.

Дворецът е комплекс от здания, разположен върху хълмовете Палатин, Есквилин и Целий на площ между 40 и 120 хектара – точният размер все още не е установен.

Смята се, че това е най-голямата владетелска резиденция в цяла Европа, като по размери отстъпва само на Забранения град в Китай.

Дворецът е останал недовършен, а след смъртта на Нерон през 68 година в голямата си част е разрушен. Върху развалините са построени знакови за Вечния град здания като Колизеумът, термите и форумът на император Траян, арката на императоор Тит и Константиновата базилика.

През 1999 година част от комплекса е реставрирана и отворена за посетители.

Намереното сега тайно помещение археолозите са нарекли „Стаята на Сфинкса“ заради изобразеното на голяма стена митично египетско същество.

Стаята освен това е украсена с фрески, изобразяващи танцуващи кентаври, птици и други причудливи същества. На друга стена е нарисуван воин, сражаващ се с пантера, пише още Science Alert.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна