Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на преподаватели и студенти в Бразилия

Стотици хиляди преподаватели и студенти излязоха по улиците на големите градове в Бразилия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди преподаватели и студенти излязоха по улиците на големите градове в Бразилия, за да протестират срещу съкращаването на субсидиите за държавните университети. Демонстрациите бяха белязани от спиране на учебните занятия в стотици университети и гимназии. 

Това са първите национални демонстрации срещу политиката на крайнодесния президент Жаир Болсонаро от встъпването му в длъжност на 1-ви януари. Протестните акции се състояха в 188 града в цялата страна. 15 000 бяха протестиращите в столицата Бразилия, 20 000 излязоха по улиците в северния град Белем, а 70 000 души участваха в демонстрации в град Салвадор.

Булевардите и площадите на Сао Пауло и Рио де Жанейро също се изпълниха с хиляди студенти, ученици и преподаватели, които изразиха недоволството си от намаляването на бюджета за образование с 30 процента, или близо два милиарда долара. То ще се отрази на всички нива на общественото образование – от началните училища до университетите. Учителката Пилар и студентът Джонас:

"Тези съкращения ще се усетят най-силно сред най-бедните от населението, сред онези в предградията. Най-голямото орязване на бюджет в страната ще разруши образователната ни система".

"Тези съкращения ще са само началото. Те ще засегнат основните услуги. Тогава какво бъдеще ни чака? Как ще се гарантира, че ще продължа да получавам стипендията си в университета и ще работя по проектите си?".

Бразилският президент оправда мерките като част от усилията за намаляване на всички държавни разходи и добави, че орязването на бюджета е с по-малко от първоначално предвиденото. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна