Eмисия новини
от 01.00 часа

Теодор Славев, БИПИ: Трябва да има контрол над главния прокурор

Колкото по-рано започне обсъждане на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре, смята анализаторът

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Консултациите при президента Румен Радев за нов главен прокурор са навременни с оглед на законовите срокове за избора на обвинител №1. Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

„Колкото по-рано започне обсъждане – обществено-политическо и междуинституционално, на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре. И тя следва да предхожда формалното откриване на процедурата, защото тогава започва да тече срок от четири поредни заседания в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където да се правят номинациите“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„От години настояваме, за да може членовете на прокурорската колегия да формират своите номинации, те трябва да го правят на нещо, а не на принципа „ти си го избра“ или с пиене на кафе по универсални магазини. Начинът, по който това се случва, е анализ на състояние на органа – той трябва задължително да включва проблемите, постигнатото до момента, да се опира на вече изработения функционален анализ на прокуратурата, на доклада на европейските прокурори и на заключенията от Механизма за сътрудничество и оценка“, подчерта Славев.

Според него трябва да има контрол над главния прокурор, проблемът е, че всъщност няма кой да го разследва, ако има съмнения за нередност в неговата дейност.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Още от

Защо гоним Христос от живота си?

публикувано на 21.07.19 в 08:05