Eмисия новини
от 01.00 часа

Петролът поскъпва за трета поредна сесия на фона на ексалиращото напрежение в Близкия Изток

Петролните фючърси поскъпват за трета поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите следят внимателно ескалиращото напрежение в Близкия Изток и оставят на заден план силното нарастване на складовите запаси на суров петрол в САЩ.

Серията информации за изтегляне на персонал от Иран от страна на САЩ, Германия, Холандия и Великобритания с оглед на опасения за конфликт с Ирак засилват притесненията за възможно нарушаване на доставките на суров петрол от Персийския залив.

Заместник-министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид бин Салман пък обвини днес Иран, че е наредил атаките с дронове срещу две помпени станции на петролопровод в кралството. Енергийната компания Exxon Mobil пък евакуира персонала си от петролното находище Западна Курна в Южен Ирак.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли поскъпват с 1,25% към 72,75 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол нараства с 1,16% към 62,90 долара за барел, запазвайки възходящото си ценово движение за трети пореден ден на търговия.

Според анализатори на Citigroup, цитирани от Ройтерс, петролът брент изглежда е готов да пробие през горната граница на ценовия диапазон между $70 и $73, който беше в сила от началото на месец май, тъй като растящото напрежение в Персийки залив продължава да тревожи инвеститорите.

Поскъпването на черното злато е факт въпреки оповестения вчера доклад на Енергийната информационна администрация, показващ силен ръст на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 5, млн. барела през седмицата до 10-и май, докато очакванията бяха за тяхно понижение с 1,4 млн. барела.

В същото време обаче солидният подем на пазарите на акции на Уолстрийт за трета поредна сесия на търговия оказва допълнителна подкрепа за инвеститорския риск-апетити и на стоковите борси, включително при търговията на петролните фючърси.

                                Графика на петрола брент

Снимка


Още от

Намаляват продажбите на бира у нас

публикувано на 19.07.19 в 01:55