Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Владков: Извънредното положение в телекомуникационния сектор носи повече проблеми за САЩ

Логото на “Хуавей“ върху централния офис в Китай.
Снимка: БТА

Решението на президентa на Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в телекомуникационния сектор е по-голям проблем за самите Съединени щати, отколкото за китайския гигант „Хуавей“, заяви пред БНР Владимир Владков, главен редактор на сп. „ComputerWorld“.

„Част от смартфоните на „Хуавей“ се правят с китайски чипове, но голяма част са с чипове на американски производители. Т.е. тази забрана ще свие доста пазара на самите американски компании, които продават в Китай“, посочи той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“. И допълни, че „Хуавей“ така или иначе в момента не внася никакви смартфони и въпреки това е един от най-големите производители в света:

„Ако има реципрочни мерки спрямо други американски производители – на първо място „Епъл“, това много сериозно ще удари американските компании. Делът на продажбите на „Епъл“ в Китай е много голям и дори намаленото търсене на „Айфони“ в Китай за последното тримесечие доведе до спад на борсовата цена на компанията. На първо време китайският пазар е много важен за американските производители“, отбеляза Владков.

Според него няма доказателства, че смартфони и телекомуникационни мрежи може да се използват за шпионаж.

„САЩ можеха да вземат пример от Великобритания, която накара „Хуавей“ да си преработи целия софтуерен код под наблюдението на британски специалисти по киберсигурност, така че да са сигурни, че вътре няма вграден код, който да се използва за подслушване“, коментира още главният редактор на сп. „ComputerWorld“. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени