Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Руските ракетни системи С-400 ще бъдат контролирани от НАТО чрез нас

Мевлют Чавушоглу, външен минисър на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските системи за противоракетна отбрана С-400 ще бъдат напълно интегрирани в системата за защита на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), като Турция ще има "пълен контрол" над тях, заяви в четвъртък външният министър на Анкара Мевлут Чавушоглу, съобщава Ройтерс.

Според Чавушоглу, въпреки че "някои" смятат, че системата С-400 е заплаха за американските самолети Ф-35, "системите ще бъдат под наш контрол. Те ще бъдат интегрирани в системата на НАТО".

Ден по-рано министърът разсея всякакви съмнения относно забавянето на доставката на руската ракетна система С-400 в Турция, описвайки сделката като "свършен факт".

"Не се говори за забавяне или отмяна на доставките на С-400", заяви той пред телевизия Haberturk. "Договорът за тяхната покупка е свършен факт, така че защо да обсъждаме възможността за забавяне на датите на доставка?", зачуди се Чавушоглу.

По този начин външният министър отрече информации от миналата седмица, според които Анкара обмисля оттеглянето на сделката с Русия.

Съединените щати са силен противник на планираната покупка от Анкара, като турски медии съобщиха, че Турция дори не е била поканена на среща на НАТО в светлината на сделката със С-400. НАТО обаче обяви, че този ход е "грешка в протокола".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени