Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на Уолстрийт след силни отчети на компаниите Cisco и Walmart

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските пазари на акции се намират в подем за трета поредна сесия на търговия благодарение на силни корпоративни отчети на двете големи компании като Cisco Systems и Walmart. В същото време отслабват притесненията относно продължават търговска война между САЩ и Китай, въпреки че управляващите от Белия дом предприеха мерки, целящи да ударят технологичният гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co.).

Инвеститорите акцентират в по-голям степен на информациите, че президентът Доналд Тръмп ще отложи с до шест месеца важния въпрос за нови високи мита върху вноса в САЩ на автомобили и на авточасти и на очакванията, че двете водещи икономики в света ще подновяват в скоро времето търговските преговори в Пекин.

Повод за тази надежда даде изказване на финансовият министър Стивън Мнучин, че официалните представители на САЩ "най-вероятно" ще се срещнат с китайската делегация отново в Пекин, въпреки че той не определи конкретна дата за неговата визита. Правителството в Пекин обаче настоява, че няма информация за каквито и да било планове за подобна визита на американската делегация.

Индексът DJIA се повишава с 250 пункта (с 1%), широкият индекс S&P500 нараства с 1,25%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,33%, като това представлява тяхно възходящо движение за трета поредна сесия на търговия.

Солиден ръст бележат акциите на две от големите компании, влизащи в топ 30 на индекса на "сините чипове" DJIA - Cisco и Walmart, след като те представиха силни финансови отчети за последното тримесечие.

Акциите на Cisco Systems Inc. поскъпват с цели 6,45%, след като голямата компания за мрежово и телекомуникационно оборудване представи след края на вчерашната търговия по-добри от очакваното резултати за последното тримесечие и по-добри прогнози за приходите в бъдеще.

Скок с 3,3% бележат акциите на Walmart Inc., след като водещата търговска верига на дребно също изненада приятно инвеститорите с по-силни от очакваното печалби за първото тримесечие, въпреки че данните за приходите бяха под-прогнозите.

Напрежението около китайската компания "Хуавей" обаче се отразяват негативно на компаниите, произвеждащи и продаващи полупроводникова техника, като техният общ фондов индекс Philadelphia Semiconductor се понижава с около 1% в резултат най-вече на поевтиняване на акциите на Qualcomm Inc., Broadcom Inc., Xilinx Inc. и Skyworks Solutions Inc., които са доставчици на компоненти за "Хуавей".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна