Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

График за избор на заместник на Мей - след четвъртия вот за Брекзит

Борис Джонсън заяви, че влиза в надпреварата за нов лидер на торите

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

График за провеждане на избор на нов лидер на Консервативната партия, на мястото на Тереза Мей, ще бъде определен след четвъртото гласуване по сделката за Брекзит, става известно днес след среща на премиера с депутати от нейната партия. Малко преди това Борис Джонсън заяви официално, че ще се състезава в надпреварата за нов лидер на торите.

Премиерът Тереза Мей бе заявила, че ще се оттегли преди втората фаза на преговорите за Брекзит и когато нейната сделка бъде одобрена в Камарата на общините. Гласуването по споразумението е насрочено за седмицата, започваща на 3 юни. Председателят на Комитет 1922 сър Греъм Брейди заяви след срещата с Тереза Мей:

„Разбрахме се да се срещнем, за да определим графика за избор на нов лидер на Консервативната партия и това ще стане независимо от изхода от гласуването на законопроекта, дали е приет, или отхвърлен“.

Добре известно е, че Тереза Мей с неохота би подала оставка, но нейната позиция става все по-трудна на фона на очакванията, че сделката ѝ няма да мине в парламента. Опашката от кандидати за лидерството в Консервативната партия, което осигурява автоматично и премиерския пост, е дълга и не е изненада, че Борис Джонсън е сред водещите фигури. За първи път обаче публично бившият външен министър и бивш кмет на Лондон обяви това и то стана по време на бизнес конференция в Манчестър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна