Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размяна на реплики издава охлаждане между Меркел и Макрон

Еманюел Макрон и Ангела Меркел на пресконференция след една от срещите им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

В неочаквано прям тон германският канцлер Ангела Меркел изрази съмнения в системата „шпитценкандидат“ за европейските избори. Пред мюнхенския „Зюддойче цайтунг“ тя все пак изрази подкрепата си за водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер от баварската посестрима партия на нейните християндемократи.

Публикуваното днес интервю идва на фона на снощния дебат между шестимата кандидати за поста председател на следващата Европейска комисия.

С едно от редките си интервюта в ключов момент от предизборната кампания за Европейски парламент Ангела Меркел разбуни духовете с изразената загриженост за бъдещето на Европа. Мнозина изтълкуваха това като прелюдия към заемането на ръководен пост в Брюксел.

„Дадох това интервю в качеството си на канцлер на Германия и смятам, че на фона на поляризирането в момента е правилно да съм загрижена за бъдещето на Европа“, заяви Меркел.

И изрично подчерта:

„Важи това, което казах, когато се оттеглих от лидерския пост в партията. Оставам канцлер до 2021 г. и след това няма да се кандидатирам за нови политически постове - нито в Германия, нито другаде“.

Да бъдем още по-загрижени за нашия европейски проект и да го пазим. Казах, че трябва да се грижим за всички онези, които виждат бъдещето си в Европа, подчерта германският канцлер след днешната си среща в Берлин с министър-председателя на съседна Холандия, либерала Марк Рюте. Някои наблюдатели го смятат за един от потенциалните наследници на Жан-Клод Юнкер, неофициално одобряван от френския президент Еманюел Макрон.

Коментарът на Меркел в „Зюддойче цайтунг“ за отношенията ѝ с Макрон предизвикаха силно вълнение във Франция.

„С Макрон имаме различен манталитет“, признава Меркел в интервюто, но допълва, че въпреки това Берлин и Париж споделят вижданията си по основните въпроси.

Реакцията от Париж не закъсня:

„Не вярвам в стерилната конфронтация. Залагам на ползотворната конфронтация, което означава, че предлагате нещо, виждате как реагира вашият партньор и заедно се опитвате да намерите компромис“, обясни Макрон индиректно диалога си с германския канцлер.

За редица наблюдатели тази размяна на реплики е поредно доказателство за охладнелите отношения между Макрон и Меркел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени