Eмисия новини
от 20.00 часа

Европа не бърза да следва Тръмп в битката с „Хуавей“

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп блокира достъпа на китайския технологичен гигант „Хуавей“ (Huawei) до американския пазар. Така се възприе наложеното извънредно положение за защита на американските телекомуникационни мрежи от чуждестранни заплахи. С указа Тръмп забранява използването на оборудване, произведено от компании, които могат да са опасност за сигурността на страната.

Вашингтон подозира „Хуавей“, че под диктата на китайските власти шпионира клиентите си.

Третият в света производител на смартфони коментира в изявление, че забраната ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. И заплаши с юридически последствия.

Остра реакция дойде и от външното министерство в Пекин. „Китай отхвърля едностранни наказания“, заяви неговият говорител. И допълни, че днешното поредно извънредно решение на Доналд Тръмп допълнително усложнява отношенията с Китай.

„Няма да водим технологична война“, заяви френският президент Еманюел Макрон и бе категоричен, че Франция няма да блокира „Хуавей“.

Германия не издава забрани, коментира канцлерът Ангела Меркел.

„Ние намерихме добър начин да отсеем кандидатите за изграждането на 5G мрежата. Приехме конкретни критерии по отношение на сигурността и според мен това е правилният начин за взимане на решението кой ще бъде допуснат до проекта за изграждането на мрежата“, заяви Ангела Меркел в Берлин.

Холандски медии съобщават, че тайните служби в кралството разследват „Хуавей“ за шпионаж. Говорител на службите не потвърди информацията, според която компанията събира данни на клиенти на големите холандски телекомуникационни филми. Съобщенията идват в навечерието на решението на кабинета в Хага дали да допусне китайската компания до изграждането на 5G мрежата в страната.

Още от