Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанси Пелоси: Единствено Конгресът на САЩ може да обяви война на Иран

Тръмп се надява, че не се върви към война с Иран

Нанси Пелоси. говорител на Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в четвъртък, че единствено Конгресът има властта да обяви война и че администрацията на президента Доналд Тръмп няма разрешение да "продължава напред" с по-нататъшна ескалация на напрежението с Иран, съобщават световните медии.

Нанси Пелоси обаче изрази увереност, че Тръмп не желае да ескалира напрежението още повече: "Харесва ми това, което чувам от президента, че той няма апетити за подобно нещо".

Тя добави, че е "скандално", че администрацията на Белия дом отказва да предостави на Конгреса на САЩ класифицирани брифинги за Иран и за Северна Корея.

Коментарите на Председателя на Камарата на представителите бяха направени на брифинг с представители на администрацията относно последните събития в Близкия изток.

Вчера лидерката на демократите в Конгреса подчерта, че трябва да се избегне "каквато и да е война" с Иран.

Междувременно президентът Доналд Тръмп беше попитан от репортери, дали се върви към война с Иран, като той отговори: "Надявам се, че не".

Последният път, когато Конгресът на САЩ обяви официално война на друга държава, беше през далечната 1942 година, когато беше обявена война на Румъния. Войните в Афганистан и Ирак, например, бяха предшествани само от резолюции за разрешаване на използването на сила, без да има официално обявяване на война.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени