Eмисия новини
от 02.00 часа

САЩ намалиха наполовина митата за турската стомана, но сложиха край на търговските преференции за Анкара

Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че намалява наполовина високите мита върху вноса на турска стомана, но в същото време реши да прекрати и досегашното преференциално търговско споразумение с Анкара.

Администрацията на Белия Дом намали от 50% на 25% митата за вноса в САЩ на стомана, произведена в Турция. "Това ново целево ниво, ако се запази за подходящ период, ще подобри финансовата жизнеспособност на местната стоманодобивна индустрия в дългосрочен план", заяви Тръмп.

Наказателните тарифи от цели 50% бяха въведени през август миналата година, когато имаше ескалация на напрежението между САЩ и Турция с оглед арестувания от Анкара американски евангелски пастор Андрю Брънсън.

След завръщане му в САЩ през октомври, Тръмп и турският му колега Ердоган обещаха да засилят двустранната търговия.

В тази връзка Белият дом обяви късно снощи, че ще намали тарифите за турската стомана до 25%, като новите по-ниски мита ще влязат в сила от 21-ви май и ще се изравнят с митата, наложени върху вноса на стомана от други икономики, включително от Европейския съюз.

В същото време обаче президентът на САЩ реши да прекрати преференциалното търговско споразумение с Анкара в рамките на т.нар. "Общата система за преференции" (GSP), като отмяната влиза в сила от петък (17-и май).

Тръмп каза, че е направил заключение, че е "целесъобразно да се прекрати определянето на Турция като развиваща се страна бенефициент в рамките на GSP".


Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41