Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите с най-кратка продължителност на живота в ЕС

Снимка: БГНЕС

Експертите алармират от години, че сме на път след 2050 година чувствително да бъдем редуцирани като нация. Демографската криза коментираха в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Мика Зайкова, икономист и синдикалист, и Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Според последните данни на НСИ българите са с най-кратка продължителност на живота от населението в Европейския съюз – 74 години, до нас е Латвия, с най-висока продължителност са италианците и испанците.

Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека при БАН коментира пред БНР:

"Да, очакваната продължителност на живота в България е сред най-ниските в ЕС. Но не бива да забравяме няколко неща – очакваната продължителност нараства – за 10-годишен период животът у нас е нараснал с почти 2 години, което никак не е малко. Нещо повече – очакваната продължителност на живот расте по-интензивно в годините на Прехода! Увеличението на живот е средно с 2,4 години на всеки 10 години. Това е една положителна тенденция. Европейската тенденция е с 6 години повече от България, но продължителността е растяла по-бавно".

Високата смъртност остава обаче факт. "Много фактори допринасят за това – здравословно поведение на населението – тютюнопушене, алкохол, двигателна активност, здравословно/нездравословно хранене. Има и други социални детерминанти, които влияят върху качеството на живот и психичното състояние. Това са безработица, бедност, недобри жилищни условия, стрес на работното място, ограничен достъп до качествени здрави услуги. Това е в ръцете на публичните политики".

Синдикалистът Мика Зайкова се усъмни в оптимизма на някои от прогнозите на Института за изследване на населението и човека при БАН, като коментира, че е "хубаво да се говорят добри неща преди изборите, но е най-добре да се казва истината".

Зайкова смята, че е по-важно колко дълго хората наистина се чувстват здрави – в България тези години са далеч по-малко от другите европейски държави. Индексът за щастието също не е маловажен.

"Висока смъртност има, но и средногодишно в България се раждат 1000 деца по-малко. И това се дължи не само на факта, че сме бедни, а на факта, че имаме огромен миграционен поток извън България. Точно младите високообразовани хора във фертилна възраст напускат страната. И това е тревожно".

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна