Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската лира поевтинява към триседмично дъно след подновени страхове за Брекзит без сделка

Премиерът Тереза Мей и лидерът на опозицията Джереми Корбин отново не се разбраха

Британската лира поевтинява към тримесечни дъна спрямо долара и еврото на фона на подновени инвеститорски опасения за излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Повод за тези страхове даде информацията на Би Би Си, че поредните преговори между премиера на страната Тереза Мей и опозиционния лидер Джереми Корбин са на път да приключат без постигане на споразумение относно условията на Брекзит.

Това става часове, след като Тереза Мей се съгласи да представи през следващия месец времева рамка за напускане на премиерския пост след четвъртия и последен опит за прокарване на нейната Брекзит сделката през британския парламент, което се очаква да бъде факт в началото на юни.

Продажбите на паунди са в резултат на засилващи се пазарни очаквания, че който и да бъде следващия лидер на управляващата Консервативна партия, той вероятно ще настоява за "твърдо" напускане на ЕС (за Брекзит без сделка). В четвъртък твърдият привърженик на Брекзит - Борис Джонсън обяви, че ще се кандидатира за лидерския пост на Консервативната партия.

В петък британската лира се търгува към тримесечно дъно, опитвайки тест на важното бившо дъно около 1,2773 долара от 14-ти февруари тази година, като в същото време еврото поскъпва към тримесечен връх от 0,8748 паунда (най-високо ниво от 19-и февруари насам).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна